Stof en Steen

Praatje met Pa Wout sr. en Wout jr. Meilink Vof gebroeders Meilink in Rotterdam

Marja Hoelang zitten jullie al op deze locatie?
Pa en Wout Meilink

Mijn opa, Wout jr. zijn overgrootvader, was meubelmaker en zat op nr 45.

Mijn vader, Wout jr. zijn opa, zat eerst aan de overkant van de straat met zijn twee oudere broers, een tweeling, en dat waren de oorspronkelijk stofferende Gebroeders, sinds 1938. Zo rond 1974 zijn wij, mijn vader en twee zoons, hierheen verhuisd.

Marja Jullie hebben echt het vak nog van vader op zoon overgedragen gekregen en nu nog steeds?
Pa en Wout Meilink Jazeker, we houden van het ambacht meubelstofferen
Marja Hebben jullie een taakverdeling?
Pa en Wout Meilink Min of meer wel. Wout jr. neemt bijvoorbeeld het vormen van het schuimrubber voor zijn rekening en ik zit weer veel achter de naaimachine
Marja Kunnen jullie ook klassiek stofferen, bijvoorbeeld een hoogstoffering?
Pa en Wout Meilink Tuurlijk, we zijn allround, we kunnen alles, alleen het klassieke werk komt niet zoveel meer voor. Tegenwoordig is het veel stikwerk.
Marja Dat was vroeger wel anders.
Pa en Wout Meilink Ja er is het nodige veranderd in de tijd. Vroeger werkten we voor de handel, tegenwoordig voornamelijk particulier.
Marja Handel?
Pa en Wout Meilink

Voor 1966 hadden kleine winkeliers in heel de stad eigen stoffeerders en meubelmakers. Na 1966 kwamen de fabrieken met eigen meubeltoonzalen, die de handel van de kleine winkeliers overnamen, met gevolg dat de stoffeerderijtjes en meubelmakerijtjes, die voor die kleine winkeliers produceerden, een slechte tijd mee gingen maken.

Om toch klanten te behouden, gingen diverse meubelwinkeliers

toen over op het aannemen van herstoffeerwerk van meubelen van hun vaste klantenkring, hetgeen ze gingen uitbesteden aan de stoffeerders.

Ik had toen mijn middenstandsdiploma en in samenwerking met een tussenpersoon, die gebruikt maakte van mijn diploma, kwam voor ons het werk binnen.

Marja Hoeveel meubelstoffeerders waren er toen in de buurt?
Pa en Wout Meilink Zo ongeveer 16 stuks in Crooswijk en het Oude Noorden alleen al.
Marja Tjee, dat is veel.
Pa en Wout Meilink

Ja, maar werk genoeg, dus waarom niet. Totdat we er achterkwamen dat

wij alleen het moeilijke, zware en minder betaalde werk kregen van onze

tussenpersoon. Het mooie werk ging naar andere stoffeerders.

Marja Wat hebben jullie toen gedaan?
Pa en Wout Meilink Begin 1973 zijn we, na overleg met de hele familie, inclusief opa, oma en de rest gaan flyeren door heel Rotterdam tot zelfs in Schiedam.
Marja En had dat effect?
Pa en Wout Meilink Binnen enkele weken hadden we genoeg particulier werk en dat doen we nog steeds graag. De tussenpersoon hebben we uiteraard gedag gezegd. Ondertussen was mijn broer Dolf ook hier komen werken. Dat was in 1979.
Marja Waar is Dolf nu? Want ik zie hem niet.
Pa en Wout Meilink Hij is ziek geweest en is nu vrachtwagenchauffeur.
Marja Wanneer ben jij hier begonnen Wout jr?
Pa en Wout Meilink In 1995
Marja Heb je nog iets extra’s kunnen toevoegen binnen het bedrijf?
Pa en Wout Meilink

Nou ja, destijds was er een groeiende vraag naar materialen voor de doe-het-zelver waardoor het idee ontstond om er een winkel bij te openen.

Deze opende in 1997 haar deuren.

Marja Dat is duidelijk goed gelukt. Er staat hier veel voorraad voor de doe-het-zelver. Ik zie, blauwpondjes, franjenagels, veren, aggrementbandjes en koorden in alle kleuren. En ook behoorlijk wat staalboeken. Kunnen de klanten hier gewoon naar binnen lopen? Kijk onderaan de pagina naar de foto collage om een indruk te krijgen van het assortiment.
Pa en Wout Meilink Ja graag zelfs, dan kunnen we ze ook adviseren over de producten die we verkopen.
Marja Is er verschil tussen vroeger en nu?
Pa en Wout Meilink Er zijn nu meer vrouwen die de opleiding meubelstofferen volgen.
Marja Wat vinden jullie daarvan?
Pa en Wout Meilink Vroeger was het een echt mannenberoep. Veel sjouwwerk etc. Je ziet nu wel vaker dat er part-time gewerkt wordt door met name vrouwen, waardoor ze misschien niet al het werk aan kunnen nemen. Vrouwen overleggen ook vaker met elkaar en helpen elkaar ook.
Marja Ik hoor het wel vaker, dat er steeds meer vrouwen stofferen en heb het uitgezocht. Van alle meubelstoffeerderijen ingeschreven bij de KvK is 60 procent man, 20 procent vrouw en 20 procent is onbekend.     *Bron KvK
Pa en Wout Meilink Wat sowieso moeilijk is op het moment, zijn de lasten en investeringen die je als beginnend meubelstoffeerder hebt. De marges worden steeds kleiner waardoor je meer werk moet verrichten om winst uit je onderneming te kunnen halen.
Marja Bedoel jullie dan bijvoorbeeld “de stoffen”
Pa en Wout Meilink Dat is één van de voorbeelden. Sommige leveranciers vragen een bijdrage voor de staalboeken, verhogen de prijzen van de stoffen ieder half jaar en vervolgens komen er nieuwe staalboeken die je dan ook weer moet betalen.
Marja Eigenlijk wel een vreemde constructie?
Pa en Wout Meilink Als wij een blikje fris aan de overkant in de winkel kopen, dan krijgen we toch ook geen extra nota voor de vlag die daar buiten hangt van het merk waar we net het drankje van hebben gekocht?
Marja Zo zijn er natuurlijk een aantal voorbeelden te noemen.
Pa en Wout Meilink Als je de rest van de dag de tijd hebt, dan weten we er nog wel een paar.
Marja Hoe denken jullie over een stageplek? Want jullie hebben een stagiaire José hier toch?
Pa en Wout Meilink Het volgende hierover; De theorie op school is maar een klein onderdeel van het ambacht en iedereen wordt hier voor betaald. De school, De docent, de verbindingsconsulent. De leerling heeft soms studiefinanciering. Soms verwacht een leerling betaald te krijgen voor een stage. Maar nu wij als leerbedrijf; wij dragen het risico, tijd, materiaal etc dat kost allemaal geld. Waarom zouden wij als ambacht leerbedrijf de leerlingen voor liefdewerk oud-papier opleiden? Voor de eer? Waarom wenst een bedrijf haar vakgeheimen gratis te delen? Vaak na het behalen van hun diploma neemt de leerling de kennis mee en zal nooit iets verdienen voor het leerbedrijf.
Marja En toch hebben jullie José als stagiaire aangenomen?
Pa en Wout Meilink

Ja, ze heeft veel lef en een enorm doorzettingsvermogen, naast echte

interesse in en liefde voor het vak. En ze was al begonnen als ZZP-er, iets

wat een heel belangrijk pluspunt was voor ons.

Marja Jullie weten dat je terecht kunt op mijn Group op linkedin over dit soort onderwerpen? Stof en Steen over HYPERLINK "http://www.linkedin.com/groups/Stof-en-Steen-7467151"meubelstofferen. Het is een open groep, dus als je een Linkedin account hebt, kun je je daar aanmelden.
Pa en Wout Meilink Thanks, daar gaan we eens naar kijken
Marja Krijgen jullie weleens te commentaar van klanten na het maken van een offerte?
Pa en Wout Meilink Ook dat maken we mee, maar vaak is het de onwetendheid van wat er bij komt kijken om een meubelstuk opnieuw te stofferen. Wij leggen de klant precies uit wat we voor werkzaamheden uit zullen voeren voor het afgesproken bedrag. Op deze manier is het voor hen transparant, helder en beter te begrijpen.
Marja Ik heb gezien dat jullie ook een webshop hebben. Dat is helemaal van nu.
Pa en Wout Meilink Om onze klanten nog beter te kunnen informeren hebben wij een informatieve website en een webshop gestart. De vraag naar materialen via internet is groeiende. Er staan ook instructies op.
Marja Behalve aan particulieren, leveren jullie ook aan meubelstoffeerderijen.
Pa en Wout Meilink Dat doen we, omdat de leveranciers vaak geen kleine hoeveelheden kunnen uitleveren. Wij wel, ze moeten zich dan wel melden met een KvK nummer.
Marja Dat is goed om te horen en weten.
Pa en Wout Meilink Grote voorraad houden is lastig, omdat bijv een rol dacron flink wat plek inneemt. En voorraad hebben kost ook een hoop geld.
Marja Zijn er nog plannen voor de toekomst?
Pa en Wout Meilink We zijn aan het nadenken over een aantal zaken. Zoals bijvoorbeeld een ruimte hier te verhuren incl. gebruik van machines e.d. voor meerdere personen, zodat zij elkaar weer kunnen helpen. In een soort maatschap.
Marja Maar dat is leuk voor bijvoorbeeld beginnend meubelstoffeerders, die hebben dan geen investering nodig etc.
Pa en Wout Meilink We zijn erover aan het nadenken hoor! Als we de lotto zouden winnen, dan zouden we een licht groot pand met flinke ruimtes kopen, deze inrichten met allemaal nieuw mooi materiaal en deze verhuren aan meubelstoffeerders. Want het is en blijft een mooi vak.
Marja Als laatste vraag, ik ben hier nu een tijdje, waarom hangt dat gordijn voor de muur? Wat zit erachter?
Pa en Wout Meilink Dat zijn onze “most wanted” vertegenwoordigers van de leveranciers.
Marja Kijken…
Pa en Wout Meilink Herken je iemand?
Marja Jazeker, ik weet nog precies wat hij tegen me heeft gezegd tijdens mijn stage tig jaren terug. Vrouwen stofferen drie hoog achter, dat wordt nooit iets. Ik heb hem toen gewaarschuwd, dat wordt je toekomstige klantenkring. Maar bij mij zul je niet binnenkomen. Dat is tot op heden nog zo.
Pa en Wout Meilink Leuke muur?
Marja Erg grappig, Wat dacht je van: acquisitie naar aanleiding van dit interview wordt niet op prijs gesteld?
Pa en Wout Meilink We doen het gordijn er maar weer voor.
Marja Hoe kan men jullie bereiken?
Pa en Wout Meilink

Meubelstoffeerderij Gebroeders Meilink v.o.f.
Rusthoflaan 63c (winkel/showroom), 3034 XJ, Rotterdam

Telefoon 010-412 42 16 of mobiel 0650428044

Website: www.meilink-stoffering.nl

Webshop: www.meilink-rotterdam.nl

Marja Bedankt voor de soep en de gastvrije ontvangst. Jullie zijn mannen naar mijn hart. Humor en vakmensen.
Pa en Wout Meilink Dank je wel. We hebben enorm genoten van dit gesprek met een echte geestverwante.

 

 Blauwpondjes Meilink Deurstoppers Meilink

Gispenklemmen meilink Nozagveren Meilink

Most wanted Meilink