Stof en Steen

Het Kim keurmerk

KIM (staat voor Kwaliteits Informatie Meubelstoffen) is een kwaliteitskeurmerk dat door verschillende stoffenproducenten in samenwerking met de Consumentenbond en TNO in het leven is geroepen. Met als doel om u als consument objectieve informatie te geven over meubelstoffen. De stoffen waar het om gaat herkent u aan het Kim Etiket. Alleen aangesloten leveranciers mogen het keurmerk op hun stoffen voeren.

Wat staat er allemaal op dat etiket:

Naam van de stof, type, samenstelling van de stof, gebruiksklasse, lichtechtheid, reiniging van losse hoezen, martindale-test, gewicht=in grammen per strekkende meter, rapport= stoffen met een patroon

Slijtweerstand en verkleuring

Met behulp van de Martindale-test wordt vastgesteld wanneer er slijtage zou kunnen optreden aan  meubelstof. Als er na een aantal toeren vastgesteld wordt dat er een paar draden gebroken zijn geeft men hier een waarde aan. Dat varieert van 6.000 tot globaal 60.000.

De gebruiksklassen: 

Decoratief gebruik  >6.000 Martindale
Hiermee stoffeer je een stoeltje voor in je slaapkamer, waar je je kleding op legt als je gaat slapen. Vooral niet op zitten.

Licht woongebruik  >10.000 Martindale
Hiermee stoffeer je een stoeltje  voor in de hal, waar soms iemand op gaat zitten om bijvoorbeeld te wachten op een taxi of om je schoenen aan te trekken

Normaal woongebruik  >15.000 Martindale
Hiermee stoffeer je bijvoorbeeld  je eetkamerstoelen. Je kunt er enkele uren per dag op zitten. Dit geldt niet voor je kat met scherpe nagels. Dus niet springen op de bank, schoenen uit etc.

Intensief woongebruik  >20.000 Martindale
Hiermee stoffeer je een bank waarop je met de hele familie televisie kijkt. Of je stoffeert een stoel waar pa iedere dag lekker de krant in kan lezen.

Intensief woongebruik + werken  >25.000 Martindale
Hiermee kan je gewoon alles stofferen, je mag zitten, hangen, werken, tukje doen.

N.B. Bijna geen meubelstof is bestand tegen: katten en honden nagels, spijkerbroeken met scherpe knopen, baby’s met een sompig koekje, in slaap vallen met een glas rode wijn, asbak met peuken erin, vette handen, eten met je bord op schoot enz….


Kleur en lichtechtheid

Voldoende
Redelijk bestand tegen kunst- en daglicht. Je kunt wel beter de gordijnen dicht doen als het zonnetje schijnt.

Goed
Deze meubelstoffen  zijn goed bestand tegen kunst- en daglicht en redelijk bestand tegen zonlicht. Echter als de zon er op schijnt kun je beter de gordijnen dicht doen, zodat er geen verkleuring optreed.

Zeer goed
Deze meubelstoffen zijn zeer goed bestand tegen kunst- en daglicht en redelijk goed bestand tegen zonlicht. Bij langdurig blootstellen aan zonlicht kan na geruime tijd een geringe verkleuring optreden. Dus ook hier geldt, sluit de gordijnen als je geen verschoten bankstel wil.

Enkele afkorten voor de samenstelling van de meubelstof:

AC acetaat

PVC  PolyVinylChloride  

AF andere vezels

MA   Modacryl              

CL chloorvezel, Polyvinylchloride

CV   Rayon                   

CO katoen

F  Alcantara/suede      

EA polyurethaan-elastomeer

LRX Lurex                     

LI linnen

WP  Alpaka

MD modal

Pan Polyacryl

ME metal

 

PA polyamide (nylon)

 

PC polycarbonaat

 

PE(s) polyester

 

PL polyetheen

 

PP polypropyleen

 

PU(k) Polyurethaan

 

SE zijde

 

VI viscose

 

WM of Mo mohair

 

WO wol

 

WV scheerwol