Stof en Steen

Meubelstoffen onderhoud en vlekkenwijzer

Stofzuig een keer per week de meubelstof. Check je beschrijving van de stofzuiger welk mondstuk daarvoor bedoelt is. Zorg dat het mondstuk schoon is anders. Stofzuig met de vleug mee. Dus van boven naar onder. Zo haal je zand en andere vuiltjes uit de stof. Twee keer maand neem je de meubelstof af met een klamvochtige theedoek. Zorg wel dat je geen roodgekleurde doek op een lichtgekleurde stof gebruikt. Of gebruik een goed uitgewrongen zeem. Daar haal je ook pluizen mee weg. Op deze manier beperk je de lichaamszouten en vetten die anders aan de polen hechten.

Afhankelijk van hoe vuil de meubelstof is kun je afneembare hoezen het beste chemisch laten reinigen. De vaste stoffering kun je beter overlaten aan een vakkundig en erkend meubelreinigingsbedrijf.

Op het KIM-etiket zie Martindale-test, lichtechtheid en Kim Keurmerk is aan de hand van de bekende symbolen een reinigingsadvies voor losse hoezen aangegeven. Sla dit advies niet in de wind. Meubelstoffen kunnen krimpen en verkleuren bij een verkeerde behandeling.

Voor het behandelen van vlekken in de stof met chemische of andere producten:

Probeer het altijd eerst uit op een onopvallende plek zoals aan de onderkant van de stoel of bank. Soms is de “witte schone” vlek erger dan de ‘vieze vlek” van daarvoor.

Hoe haal je een vlek weg?

Haal de gemorste substantie zo snel mogelijk weg met een lepel. Werk van de buitenrand van de vlek naar binnen toe. De substantie mag niet in het weefsel worden gedrukt. Vochtige plekken kunt u vervolgens droog deppen, dus niet wrijven met witte keukenrol. Daarna een natte, witte theedoek op de vlek laten liggen tot hij droog is. Indien nodig moet de behandeling drie tot vijf maal herhaald worden en moet u nabehandelen met lauw water, nogmaals nadeppen. Laat de vlek eerst goed drogen voordat je weer gaat zitten. Bij dierlijke vezels, zoals wol, mohair mag u nooit alkalihoudende of scherpe middelen gebruiken. Deze halen de natuurlijke, vuilafstotende vetten van de vezel weg, waarna de stof dubbel zo snel weer vervuilt.

Zelf alkalivrij sopje maken
1 deel zacht afwasmiddel + 1 deel soda mengen met 18 delen water. Dit mengsel opkloppen en het schuim met een stevig uitgeknepen kunststof spons gelijkmatig opbrengen (bij poolweefsels met de vleug mee). Na het opbrengen 1 minuut laten inwerken en met een schone witte katoenen doek verwijderen.

Er zijn diverse vlekkenwijzers te vinden op internet een aantal voorbeelden hiervan zijn:

www.uwhulpinhuis.nl/vlekkenwijzer/

http://www.ah.nl/huishouden/ruimte?filter=applicableRooms%3DVlekkenwijzer

http://nl.hg.eu/products/all

http://www.vooroma.nl/vlekkengids/vlekkengids.htm