Stof en Steen

Suzanne gaat vandaag een buizenframe stoel herstofferen. Ooit heeft ze er één van Henk gekregen. Die was redelijk eenvoudig uit elkaar te halen. Er zaten bouten in die ze zo los kon schroeven. In de houten plankjes zaten inslag moeren. Het was alleen een beetje moeilijk om nieuwe bouten in de juiste maat te verkrijgen. De stoel staat nog steeds achter haar bureau en zit heerlijk. De klant heeft gevraagd of deze buizenframe stoel in de originele stof gestoffeerd kan worden. Gelukkig heeft ze net nieuwe staalboeken gekocht. De manchester ribstof. Deze is ca. 1.48 meter breed. Voor de meeste modellen heb je dan niet zo heel veel stof nodig. Normaal zijn de meubelstoffen 1.40 meter breed.
Ze zet de stoel op haar werktafel en bekijkt hem eens goed. Ze kan nergens een bout of schroefkop ontdekken. En toch zit de rugleuning vast. Ze draait de stoel om en zet hem onderste boven op tafel. Ook geen bout of schroefkoppen. Wat ze wel ziet zijn rubbers tussen de zitting en het buizenframe. Tjonge, maar als de stoel ooit gestoffeerd is en in elkaar gezet, dan moet ie ook uit elkaar kunnen, denkt ze. Maar hoe? Misschien eens op internet kijken. Wie weet kan ze daar iets vinden.
Na lang zoeken is het enige dat ze vindt, dat er klemmen te koop zijn om de zitting en rugleuning te bevestigen. Ze bekijkt zo’n klem op een foto. Er zitten haken aan ziet ze. Hmm, ze denkt goed na, die haken moeten dan wel in een gaatje in het frame blijven haken. Ze loopt naar de stoel en probeert of er beweging in de rugleuning zit, zodat ze bij de klem kan komen. Helaas er zit totaal geen beweging in. Ze vindt het wel een vernuftig iets, zo’n klemmetje. De stoel is zowel mooi en stijlvol afgewerkt. Ze heeft het schuimrubber al via de pakketdienst binnen gekregen. De klant gaat voor kwaliteit en heeft het er ook voor over om daar voor te betalen. Ze heeft koudschuim besteld. Dat is wel duurder, maar gaat veel langer mee. Eerst maar een kopje thee, daarna besluit ze wel hoe ze het aan gaat pakken.
Suzanne kan het ook niet aan meneer Bruintjes vragen, want die is op vakantie. Hij is samen met zijn vrouw in hun omgebouwde bestelbus naar Frankrijk. Ach nou ja, ze gaat gewoon beginnen. De stoel moet toch helemaal kaal gemaakt worden. Ze pakt haar gereedschap en knipt met de oude schaar de stof door. Nou eigenlijk hoeft ze helemaal niet te knippen want de stof is zo verteerd dat ie open scheurt. Het schuimrubber kruimelt er als speculaas uit. Ineens ziet ze wat ze moet doen om de plankjes los te krijgen, één van de klemmen zit een beetje los..

Herken je het probleem? We hebben een E-book gemaakt met duidelijke foto's die je kunt bestellen op Bol.com via de onderstaande link

Bol.com E-book Buizenframestoelen zelf stofferen

Of volg de on line cursus op E-learn platform Udemy Een gispen stoel met klemmen herstofferen