Stof en Steen

Tot nu toe heeft Suzanne als meneer Bruintjes afwezig was de boekhouding keurig in de daarvoor bestemde bakjes gedaan. Inkomende facturen, uitgaande facturen, offertes enz. Meneer Bruintjes zegt dat hij vandaag haar gaat leren om alles in een boekhoudprogramma te verwerken. Het is een eenvoudig systeem maar wel effectief zegt hij. Het is in Excel. Hij legt haar uit dat tegenwoordig je niet meer alles één voor één in hoeft te vullen maar dat je de bankmutaties kunt importeren. Dan staat alles direct in de spreadsheets. Hij laat haar zien hoe dat moet. Suzanne staat ervan versteld hoe simpel het is. Meneer Bruintjes laat ook de kasmutaties zien en de verdere mogelijkheden.
Suzanne vraagt aan meneer Bruintjes waar ze eventueel terecht kan men vragen. en of er duidelijke instructies bij dit programma zijn. Natuurlijk zegt meneer Bruintjes, hoe denk je dat ik dit anders heb geleerd? Suzanne moet hard lachen, die meneer Bruintjes, achteraf gezien is het helemaal niet zo’n mopperkont. Ze heeft nog wel één vraag. Hoe zit het met de BTW uit het buitenland? Ze zegt dat er op school al diverse klasgenoten zijn die voor zichzelf begonnen zijn en dat zij veel in het buitenland bestellen, omdat ze dan geen BTW hoeven te betalen. Meneer Bruintjes fronst zijn wenkbrauwen en begint een heel epistel over BTW.
Al snel is ze de draad kwijt. Ze vraagt of meneer Bruintjes even wil stoppen, omdat ze haar notitieboekje zoekt. Ze wil het opschrijven anders weet ze het straks niet meer. Meneer Bruintjes zegt dat het niet nodig is om alles op te schrijven. Op de website van de belastingdienst is alles duidelijk te vinden. Wel is haar duidelijk dat het niet waar is dat je geen BTW hoeft te betalen als je in het buitenland spullen inkoopt. Ten alle tijden moet je het in je boekhouding verwerken.