Stof en Steen

Een aantal weken later staat Suzanne voor de school. Haar eerste dag van de opleiding meubelstofferen begint. Ze vindt het spannend, maar kijkt er reikhalzend naar uit. Na het voorstellen en de koffie gaan ze naar het klaslokaal. Er wordt het nodige uitgelegd aan regels, waar de gereedschappen staan, dat alles voordat ze naar huis gaan opgeruimd en aangeveegd moet worden. Suzanne moet aan Henk denken. Hij heeft haar al het nodige verteld over gebruik van gereedschappen en het nut van het opruimen ervan. Henk zal inmiddels de kinderen wel naar school gebracht hebben. Hij heeft beloofd boodschappen te doen en het avond eten te maken. Henk begint nu een beetje zijn draai te vinden als huisman.

Leuk vindt hij het nog steeds niet, maar met de hulp van haar lukt het hem redelijk.

Ze wil niet steeds zeuren tegen hem, hij heeft het al moeilijk genoeg zo.

Ze hebben uitgebreid gesproken over het opzetten van een eigen bedrijf en daarmee  de overname van de meubelstoffeerderij van meneer Bruintjes. Henk is het ermee eens dat het een uitgelezen kans is voor hun beiden. Ze hebben avonden zitten rekenen en plannen gemaakt. Henk zal een plan van aanpak schrijven en een begroting maken. Ook neemt hij het ondernemingsplan voor zijn rekening. Suzanne zal een twee dagen per week naar school gaan en daarnaast drie dagen per week stage lopen bij meneer Bruintjes. Ze hebben nog twee jaar de tijd om alles te bestuderen voordat de overname een feit zal zijn.

Terug naar de les, ze hebben allemaal een tafel uitgekozen waar ze met zijn twee├źn aan zullen werken. Suzanne ziet dat George naast haar aan tafel staat. Ze vraagt hem wat zijn doelstelling is met het volgen  van de opleiding. Hij zegt haar, dat hij straks terug wil naar zijn geboorteland Suriname en daar een meubelstoffeerderij wil beginnen. Ze vraagt hem waarom hij dat daar niet gaat leren. Heel eenvoudig zegt George. Daar hebben ze deze opleiding niet. Tjonge zegt ze, dat is wel heel avontuurlijk. Ze verteld hem het verhaal van oma Betsie en de meubelstoffeerder meneer Bruintjes. Dat ze vastbesloten is om de zaak van hem over te nemen.

 

Ze beginnen met uitleg over de handgereedschappen, met name de soorten schroeven die er zijn en de daarbij behorende schroevendraaiers en bitjes.

Ze worden erop gewezen dat ze nooit een accuschroefmachine moeten gebruiken bij het los maken van de schroeven. Er staat vaak te veel kracht op en dan draaien de schroeven door. Het resultaat is dan dat de het schroefgedeelte uitlubbert en de bitjes zeker niet meer passen. Dan hoor je een ernstig geratel. De schroef moet dan uitgeboord worden.

Ook praten ze over de soorten schroeven. Je hebt de kruiskop pozidriv (hier zitten extra groefjes in) en phillips. Je hebt ook de gleufschroef, torx en inbus. Hier heb je dan allemaal weer verschillende maten in. Bijv T25 = torx 25. Dit staat altijd aangegeven op de doosjes die je kunt kopen in de bouwmarkt. Je hebt ze van diverse soorten staal. Afijn er zijn een heleboel verschillende soorten schroeven et diverse doeleinden. Het is het beste als jullie je erin verdiepen door op het internet te zoeken. Ze krijgen een stencil mee met alle soorten schroeven. Tijd voor de koffiepauze.