Stof en Steen

Meneer Bruintjes heeft vandaag een nieuwe uitdaging. Hij heeft opdracht om voor een restaurant wandpanelen te maken. Het zijn er vierenvijftig in totaal. Hij heeft de platen hout aangeleverd gekregen van de timmerman. Het is een hele stapel. Gelukkig heeft de timmerman ook al gaten geboord daar waar de knopen moeten komen. Meneer Bruintjes legt aan Suzanne uit dat ze dit in het meubelstoffeerders vak “doorgetrokken knopen noemen”. De platen hout worden in dit geval beplakt met in dit geval drie centimeter zacht polyether en bekleedt met een rode stof.

Hij zegt let wel op de vleug van de stof. Ik heb alle platen hout met een “O” van onderkant laten merken, zodat we ons niet kunnen vergissen. De platen zijn ongelijk van afmeting, maar ongeveer hebben we per plaat 60 gestoffeerde knopen nodig. In totaal dus tweeëndertighonderdveertig knopen. Ik heb een stencil voor je gemaakt hoe je dat moet doen. Daar staat de knopenmachine en hij wijst naar een hoekje achterin de werkplaats. Suzanne kijkt van het stencil naar de machine en gaat direct aan de slag. Het is niet moeilijk maar wel arbeidsintensief. De enorme rollen stof die nodig zijn om de panelen te bekleden zijn geïmpregneerd met een brandvertragende vloeistof. Dit moet van de brandweer, ze moeten ook een certificaat afgeven, anders loopt het restaurant een risico dat het afgekeurd wordt. Ondertussen roept meneer Bruintjes naar Suzanne, dat ze dus ook tweeëndertighonderdveertig knopentouwtjes moet maken en de knopen hier alvast aan te bevestigen. Hij zal met het knippen van de stof voor de panelen beginnen. Het polyether heeft hij precies op maat besteld bij zijn leverancier. Dat scheelt een hoop tijd.

De gaten voor de knopen zijn ietsepietsie groter dan de dikte van de retour naald die hij gaat gebruiken. Op deze manier blijft de naald recht in het gat zitten en kan hij vanaf de achterkant de naald doorsteken het knopentouw met de knoop aan de voorkant door het oog van de naald steken en doortrekken naar de achterkant. Dan bevestigt hij het knopentouw met een tacker en nietjes.

Allereerst maakt hij de werkplaats in orde. Hij neemt twee grote balken en bevestigt deze met klemmen aan het plafond. Daarna pakt hij een kleine balk en bevestigt deze met schroeven op de staanders. Voor de stevigheid van de constructie maakt hij boven en onderaan ook nog een balk. Zo nu kunnen de panelen rechtop blijven staan door ze met beugels aan de balken te bevestigen.

Suzanne kijkt naar wat meneer bruintjes allemaal aan het doen is en schrijft het in haar notitieboekje. De gedetailleerde instructies moeten nog maar even wachten. Er staat al een hele stapel ingepakt klaar om gemonteerd te worden.