Stof en Steen

Suzanne werd vanochtend wakker met een zeurderig hoofdpijntje. Ze heeft al een paracetamol genomen en is toch naar school gegaan. Even heeft ze overwogen om thuis te blijven. Maar het idee dat ze de hele dag  met Henk thuis is, bezorgd haar nog meer hoofdpijn.

Ze heeft het gesprek van gisteravond laten bezinken. Henk en parkeerwachter worden, ze denkt zelf dat het niet zo'n goede combinatie is, maar als hij er zelf achter staat dan is alles beter dan thuiszitten. Suzanne zelf is erg blij dat ze doorgezet heeft en de opleiding tot meubelstoffeerster is gaan volgen. Hetzelfde geldt voor haar stage periode bij de stoffeerderij van meneer Bruintjes. Tot nu toe heeft ze al heel wat geleerd. En ze blijft het ook leuk vinden. Als het goed is brengt Henk de kinderen naar school en gaat hij zelf op zoek naar de BOAopleiding. Volgens Henk kan hij dat gewoon thuis doen in zijn eigen tempo.  Vandaag gaan ze leren hoe je een sierkussen met rits kan maken. De docente benadrukt dat er diverse manieren zijn om een rits in te zetten. Ze zegt dat ze vandaag de standaard manier behandelen. Na deze opdracht zullen er nog andere methoden behandelt worden. Ze moeten eerst allemaal feeling krijgen met de naaimachine en lockmachine en bovenal inzicht hoe je zo netjes en recht mogelijk een kussen kunt stikken.

De docente verteld dat zij altijd een binnen en buitenkussen maakt. De klant betaald voor kwaliteit dus dat moet je werk dan ook uitstralen. Je kunt verschillende soorten vulling voor een sierkussen gebruiken, wij kiezen hier voor spaghetti-latex. Als je met dit materiaal werkt, dan zul je merken dat   de sierkussens ook echt gebruikt kunnen worden als rugkussen, of als steun onder je arm. Het is veerkrachtig en stevig. Hoeveel vulling je gebruikt hangt af van de wensen van de klant.

Een standaard sierkussen is 40x40 centimeter als het klaar is.

Ze deelt een stencil uit met de instructies en ze moeten direct aan de slag. Suzanne is helemaal in haar element. Ze mocht van meneer Bruintjes een aantal stukken meubelstof meenemen en zoekt nu naar het stuk  beige stof. Eindelijk vindt ze het en gaat beginnen. Ze pakt het stencil en leest dit aandachtig door. Tjonge denkt ze, dit is veel meer werk dan ze dacht, maar het geeft wel voldoening als je straks een prachtig sierkussen hebt.  Voor ze het weet gaat de bel alweer voor de pauze. De tijd vliegt gewoon om. Ze is bezig geweest om de lockmachine in te rijgen, dat is wel een secuur karwei. Vervolgens heeft ze eerst geoefend om de runner op de rits te krijgen. Dit vergt geduld. Daar is ze inmiddels wel achter. Na de pauze gaat ze verder met stikken. Dit keer lukt het haar om de runner op de rits te krijgen en voelt ze zich zelfverzekerd genoeg om achter de naaimachine te gaan zitten. Ze kiest de juiste kleur draad en maakt het spoeltje in orde. Ze begint aan de onderkant de naden dicht te stikken en werkt zo stapsgewijs de hele opdracht af. Het resultaat mag er zijn vindt ze. Inmiddels is het tijd om naar huis te gaan. Wat haar opvalt is dat als ze zo bezig is, dat ze alles om haar heen vergeet. Heerlijk vindt ze dat. Met haar sierkussen onder haar arm gaat ze op weg naar huis.