Stof en Steen

Nadat Suzanne haar plannen een aantal  dagen heeft laten bezinken, zonder dat ze Henk heeft geïnformeerd moet ze nu toch met hem gaan praten. Ze heeft goed nagedacht over de adviezen van Floris. Hij heeft helemaal gelijk. Ze heeft het een partner nodig die volledig achter haar staat en haar zal steunen de komende tijd. Het zal behoorlijk druk worden met de opleiding, stage, plannen schrijven en uitwerken. Daarnaast zijn er de kinderen, het huishouden, sociale contacten en natuurlijk Henk. Hij heeft ook haar aandacht en support nodig. Ze zal vanavond ballen gehakt maken met spinazie en een gekookt eitje. De laatste tijd is er niet veel gekomen van gezond eten koken. Henk draagt wel zijn steentje bij, maar moet nog veel leren. Ze heeft geprobeerd zich niet te ergeren aan de manier waarop hij het huishouden doet. Maar de roze waas over de witte kleding en de harde niet voldoende gekookte aardappelen wordt haar iets te veel. Na het avondeten als de kinderen naar bed zijn, zal ze op een positieve manier een gesprek met hem voeren. Ze kan het niet langer uitstellen, nu over een paar weken de scholen beginnen en daarmee haar opleiding.

Later die avond, terwijl Henk koffie aan het zetten was, loopt ze de keuken in.
Hij kijkt op en ziet aan haar gezicht dat ze wil praten. Nou dat wil hij ook.
Henk zegt tegen haar, wat dacht je ervan om in het najaar eens een paar weken op vakantie te gaan? Verbaast kijkt ze hem aan, dat is het laatste wat ze had verwacht.
Hij oppert om een caravan te huren op een camping in Frankrijk. Dat lijkt me heerlijk voor de kinderen om te kunnen spelen in het zwembad en hebben wij ook even rust.
Henk biecht aan Suzanne op dat hij haar rol als thuisblijfmoeder zwaar onderschat heeft, nu hijzelf een aantal taken heeft overgenomen. Ik had meer respect voor je moeten hebben en meer moeten meehelpen. Ik hoop dat ik in de toekomst weer een baan zal vinden, maar tot die tijd wil ik je ondersteunen, daar waar dat mij lukt.
Lachend zegt hij dat de Spinazie en ballen gehakt zo lekker waren en dat ie van Suzanne graag zou leren hoe zij de aardappelen kookt. Ze probeert haar lachen in te houden, maar heeft hier moeite mee. De tranen springen in haar ogen van het ingehouden lachen. Ze moet aan het wasgoed denken en zegt, zullen we beginnen met het sorteren van de was? Of heb ik iets gemist en is de roze waas op je hemden een nieuwe hype? Henk moet nu zelf hard lachen en ze gaan naar boven richting wasmachine. Ze hebben de grootste lol terwijl ze de was doen. Suzanne pakt ook maar gelijk de strijkplank te voorschijn en legt Henk uit dat het makkelijker gaat als er water in het reservoir zit. En wat is dit voor Spray, terwijl hij de spuitbus van de plank pakt. Dat is om je overhemden makkelijker te kunnen strijken. Hmm ruikt lekker zegt Henk. Even later terwijl de kledingstukken de kast in gaan, zegt hij, jij ruikt ook lekker..

Na een poosje wordt Suzanne wakker en ruikt een vreemde lucht. Ze staat op en schrikt zich rot. Het strijkijzer staat nog aan en er komt rook vanaf. Ze rent de gang in
en trekt de stekker uit het stopcontact. Gelukkig dat het ijzer omhoog op het rekje stond.  Henk is ook opgestaan en kijkt verbluft naar het strijkijzer. Dat is net op tijd denkt hij.
Suzanne vraagt of hij ook zin heeft in een wijntje, goed plan zegt Henk. Ze gaan beneden op de bank zitten en Suzanne ziet haar kans en legt haar plannen voor aan Henk.
Hij had er zelf ook al over nagedacht zegt hij. Ze spreken af dat Henk het huishouden en de kinderen voor zijn rekening neemt. En dat Suzanne zich zo kan concentreren op haar opleiding en stage. Ondertussen zal zij hem het een en ander leren.
Terwijl ze de taken verdelen, verteld Suzanne over de overname van de meubelstoffeerderij. Ze vraagt Henk of hij er over na wil denken en bereidt is om samen met haar zo'n stap te nemen. Ze zegt erbij denk alsjeblieft niet in 'ja maar' en 'hoe dan'. Ze wil vanavond geen dooddoeners te horen krijgen. Suzanne vraagt hem of hij kans zou zien om zelf actief te helpen. Bijvoorbeeld de administratie doen, of misschien dat ie het leuk zou vinden om stoelen te ontdoen van hun bekleding en eventuele verbindingen te verlijmen. Dat soort zaken. Henk staat perplex, nog in geen honderd jaar, heeft hij gedacht dat Suzanne en hij samen een eigen bedrijf zouden hebben. Hij antwoord dat hij erover na zal denken, maar in principe is het een prima idee.