Stof en Steen

In eerste instantie was ze compleet overrompeld, maar na 3 uur praten met meneer Bruintjes is ze veel wijzer geworden en is nu onderweg naar huis. Thuis aangekomen start ze de computer op.
Ze ziet dan haar vriendin Edith on-line is, maar ze heeft ze nu geen tijd om te chatten. Edith zou samen met haar alle instructies en handelingen betreffende meubelstofferen op een blog bijhouden. Maar eigenlijk was haar interesse al snel over, toen ze zag wat je allemaal tegenkomt om een eetkamerstoel te herstofferen viel het Edith zwaar tegen. Dit in tegenstelling tot Suzanne.

Ze probeert haar broer Floris te pakken te krijgen. Ze wil met hem het nodige bespreken over het in de toekomst overnemen van de meubelstoffeerderij.
Ze heeft meneer Bruintjes beloofd om volgende week haar besluit te vertellen.
Suzanne heeft een aantal ideeën die ze eerst wil onderzoeken. Of het haalbaar is wat ze allemaal wil. Eindelijk komt ook Floris online. Hij vraagt waar de brand is...
Ze doet uit de doeken wat meneer Bruintjes heeft voorgesteld en haar broer wordt met de minuut enthousiaster. Hij zegt haar dat dit een buitenkans is, waar menig student alleen over kan dromen. Het is namelijk niet makkelijk om een klantenkring op te bouwen, machines aan te schaffen en een betaalbare werkplaats annex winkel te vinden.  En op deze manier heb je een grote voorsprong op anderen die voor zich zelf beginnen. Je hoeft geen geld te lenen, omdat je twee jaar de tijd hebt om te sparen. Samen met het geld dat al op onze geheime gezamenlijke rekening moet dat in orde komen. Hij stelt voor dat ze zijn deel van de erfenis ook gebruikt. Hij en zijn vriend hebben allebei een goede baan en samen hebben ze het goed. Floris waarschuwt haar wel voor een ding: zorg dat Henk achter je plannen staat.
Floris heeft in het verleden ervaring op gedaan bij een re-integratiebureau en weet dat dit een heikel punt is. Als je  partner niet achter je staat, bedenk dan dat je alles alleen zult moeten doen. Of voor bepaalde onderdelen van het werk bijvoorbeeld de administratie, mensen in zal moeten huren. En de administratie is precies waar Henk goed in is. Onderschat de administratieve taken niet zegt hij.
Floris zegt dat ze op hem kan rekenen als ze vragen heeft. En ze bedankt hem voor alle hulp tot nu toe.

Ze zit op het puntje van de buizenframestoel die ze van Henk heeft gekren en voelt het hout door het schuimrubber komen. De stoel heeft een erg comfortabele zit, maar is nu echt aan nieuwe schuimrubber en stof toe. Ze kijkt op de klok en ziet dat ze nog een paar uur voor zichzelf heeft. Henk is naar sollicitatietraining en de kinderen zitten nog op school. Ze pakt de stoel op en gaat naar de schuur.  Ze trekt haar schort aan en zet de stoel op de werktafel. Ze heeft een oud ziekenhuisbed op de kop getikt, daar heeft ze zelf een plaat hout op gemonteerd en deze bekleed met linoleum. Nu kan ze de stoelen makkelijk op de juiste werkhoogte zetten. Ze bekijkt de stoel eerst van alle kanten en ziet dat er aan de onderkant boutjes in zitten met een kruiskop. Ze pakt de juiste schroevendraaier en draait de bouten los. Dit gaat niet zo makkelijk, twee van de bouten zitten vastgeroest. Ze pakt de kruipolie en laat een paar druppels tussen het frame en de boutjes vallen. Ondertussen begint ze alvast aan de rugleuning.
Ze heeft geleerd dat het eenvoudigst is om de boutjes kruislings los te maken.
Zo moeten ze straks ook weer vast geschroeft worden.

Ook bij de rugleuning gaat het niet makkelijk. Ze krijgt de boutjes maar een  stukje los. Ze kijkt naar het gereedschap en pakt een griptang. Ze zet deze vast op een bout en probeert ze op deze manier los te draaien. Uiteindelijk lukt het haar en kijkt naar de krom getrokken boutjes. Hier zou ze nieuwe voor moeten kopen.
Ze stelt tevreden vast dat de boutjes uit de zitting nu wel meedraaien.
Ze pakt uit haar setje stoffeergereedschap de nietenwipper, sloophamer en een zijkniptangetje. Deze laatste heeft ze bewust bot gemaakt zodat de nietjes niet doorgeknipt worden. Na nog een uurtje werken heeft ze alleen nog twee kale plankjes over. Ze neemt het oude schuimrubber als mal voor het nieuwe en tekent dit met een stift over. Ze pakt de lijmspray en spuit zowel het hout en het schuimruber in. Ze laat het even drogen en plakt het vast. De randen heeft ze schuin afgesneden met een elektrisch broodmes. De randen spuit ze ook in, het schuine gedeelte en het hout. Ze wacht eventjes tot de lijm geen draden meer treken en plakt het schuine gedeelte van het schuim op het randje van het hout. Zo zien de plankjes er mooi afgerond uit en heeft ze straks geen last van overtollig schuimrubber wat een dikke, uitstulpende rand geeft.
Ze heeft bij meneer Bruintjes een mooie ribcord stof meegenomen. Het is niet de originele die bij deze buizenframestoel gebruikt wordt, maar eentje die niet alleen uit katoen bestaat. Er zit ook polyester in verwerkt. Dit betekend dat de stof niet zo snel verkleurd. En daar houd ze wel van. Ze spant de stof op vanuit het midden. Van achter naar voren. De hoeken bewaard ze voor het laatst. Nadat ze de stof heeft opgehecht bekijkt ze of het aan alle kanten even strak zit en er geen bubbels in zitten. Ze wrijft de stof recht zodat de “strepen”van de ribcord mooi recht lopen. De vleug loopt mooi van achter naar voren. De rugleuning is iets gebogen. Ze hecht de stof eerst op in het midden aan de bovenkant, dan de onderkant en met kleine stukjes en veel nietjes werkt ze naar de hoeken toe. Die doet ze als laatste net als bij de zitting. Ze probeert nu de zijkanten op te hechten en kijkt goed of de stof in het midden niet “open”blijft staan. Ze checkt of de strepen recht zijn en of de vleug van boven naar beneden zit. Daarna haalt ze de nietjes in het midden eruit en zet de definitieve nietjes zo dicht mogelijk bij de rand. Bij de hoeken doet ze dit ook en bij de overtollige stof maakt ze mooie plooien die aan de onderkant/achterkant wegvallen.
De achterkant van de rugleuning spant ze op, slaat de stof dubbel en zet deze met een sleepsteek vast. Nu nog op zoek naar de juiste maat boutjes. Ze kijkt of Henk toevallig nog een paar heeft. Ze vindt ze maar passen niet helemaal. Ze zal met een tapeinde het schroefdraad iets groter moeten  maken. Dat is zo gebeurd en voordat iedereen weer thuis is, heeft ze een prachtige stoel, die lekker zit.

Leer zelf een buizenframe stoel bekleden op E-learn platform udemy Een Gispen stoel met klemmen stofferen