Stof en Steen

Suzanne heeft om half tien afgesproken  met Meneer Bruintjes.
Ze arriveert exact op tijd. De avond er heeft ze nauwelijks geslapen. Henk lijkt zich er mee te verzoenen, maar die schijn is bedrieglijk. Ze kent hem al langer.
Zelf is ze zenuwachtig voor dit gesprek, want haar nieuwe carrière hangt hier vanaf.
Na de skype gesprekken met haar broer Floris, heeft ze het plan opgevat om alles systematisch aan te pakken. Floris heeft haar behoed voor een aantal valkuilen als ze straks aan het werk wil. Ze wil deze kans met beide handen aanpakken en ook slagen. Zelf kan ze nogal dagdromen van bijvoorbeeld oude stoelen die ze op wil knappen en deze op internet wil verkopen. Een fijne werkplek bij een grotere meubelstoffeerderij waar veel klassiek werk wordt gedaan of wie weet dat ze een eigen bedrijfje zou kunnen starten. Floris heeft haar aangeraden om eerst onderzoek te doen of er werk is bij meubelstoffeerderijen om daarna een plan van aanpak te schrijven en vervolgens een ondernemingsplan. Hij heeft haar voorgehouden dat als ze deze pittige opleiding gaat doen en haar diploma behaalt, dit vak dan ook serieus moet nemen en niet moet gaan zien als hobby.
Al snel is ze er achter gekomen dat werken onder een baas niet makkelijk voor haar zou worden. Dit in verband met de kinderen, huishouden en dergelijke. Ze wil in eerste instantie drie dagen per week gaan werken. Ze gaat er vanuit dat Henk over een tijdje een baan zal vinden.

Meneer Bruintjes ontvangt haar zoals gewoonlijk, brommend en sigaarrokende.
Dit keer draait hij het bordje aan de deur om naar de kant met “gesloten”.
Hij zegt dat ie maar een keer zijn verhaal wil vertellen en niet onderbroken wil worden.
Ze lopen naar achteren en gaan aan de werktafel zitten. Ze krijgt verse koffie en zelfs een gebakje. Mijn vrouw vind dat dit een feestelijk gesprek is. Ze verheugt zich erop dat ik meer thuis zal zijn in de nabije toekomst. Een beetje verbaast trekt Suzanne haar wenkbrauwen op. Wat bedoelt ie? Meneer Bruintjes steekt van wal; zoals je weet ben ik inmiddels op leeftijd en heb geen opvolger. Inge de stagiaire is nog een beetje te jong om de zaak over te nemen. Ze heeft gewoon meer levenservaring nodig.
Maar jij daarentegen lijkt me een uitstekende kandidaat. Verbluft kijkt ze Meneer Bruintjes aan en begint te stamelen. Maar hoe dan..is het enige wat ze kan zeggen.
Hij gaat verder, wanneer de opleiding begint, kun je hier direct stage komen lopen. Laat ik wel duidelijk zijn, onbetaald. Ik zal al mijn kennis en ervaring aan je overdragen. De opleiding duurt twee jaar, in die tijd zul je hier de nodige ervaring opdoen. Alle soorten stoelen en banken, zowel modern, klassiek, design, nieuw ontwerp zullen we in die twee jaar behandelen. Samen met je opleiding moet dit voldoende zijn om de meubelstoffeerderij over te kunnen nemen. Ik zal je de fijne kneepjes van het vak bijbrengen. Gereedschapskennis, machines, offertes maken, administratie en alles wat erbij komt kijken om een ZZP'er te zijn. Er tegenover staat, dat ik het zelf wat rustiger aan doe in die twee jaar. Mijn vrouw en ik willen wat meer gaan reizen. Aan het einde van de periode, zou ik graag zien dat je genoeg gespaard hebt om de goodwill en de huur van het pand over te nemen. Zie het als een buitenkans.