Stof en Steen

Het huwelijksfeestje was een succes, s'ochtends terwijl ze bezig is met de afwas van de hele avond blijft ze dagdromen. Stage bij meneer Bruintjes. Tjonge wat een eer.
Nadat de hele boel weer aan kant is, gaat ze achter de pc zitten op haar buizenframestoel. Deze zit geweldig, maar ze wil graag een nieuw stofje erop doen.
Misschien later deze week. Ze wil ook nog naar de kapper en de dierenwinkel voor de kinderen.
Ze zoekt op internet informatie  over een opleiding of cursus tot meubelstoffeerster.
Algauw blijkt dat als je echt je werk ervan wil maken op een professionele manier, je het beste de hele opleiding kunt volgen. Dat is inclusief een aantal stageperiodes.
Ze beseft dat meneer Bruintjes haar een buitenkans biedt. Tegelijkertijd is het ook zo dat het combineren van een opleiding en het opvoeden van kinderen niet makkelijk is. Ze besluit om naar een open dag te gaan van de meubelstoffeeropleiding.
Deze is al over anderhalve week. Ze zou wel eerst moeten overleggen met Henk, die     is er niet voor dat ze gaat werken, laat staan een opleiding volgen die alleen geld kost in plaats van oplevert. Ach informeren kan geen kwaad dacht ze.
Later die middag gaat ze eerst naar de kapper, ze heeft geen afspraak gemaakt, maar dat zou geen probleem moeten zijn. Daar aangekomen blijkt dat de hele zaak vol is met mensen. Ze hebben een trainingsdag. Dan gaat ze naar de dierenwinkel, ze vraagt de verkoper over de hamsters en wat daarbij komt kijken. Ze weet de verkoper zover te krijgen dat hij twee vrouwtjes hamsters en een kooi met voer en drinkbakjes vasthoudt tot het weekeinde dan zijn de kinderen jarig. Ze betaald en gaat op weg naar huis. Ze loopt richting het busstation en ziet dat er op  de hoek een nieuwe kapperszaak is gekomen. Hmm zou ze zit durven? Ze kijkt naar de prijslijst die op de deur geplakt is en ziet dat er vandaag een speciale openings- aanbieding is.
Voor ze er erg in heeft wenkt de kapper haar naar binnen. Hij biedt haar een glaasje champagne aan. Ze drinkt behalve tijdens kerstmis nooit overdag, maar neemt het drankje toch aan. Ze neemt een slokje en het smaakt heerlijk. Van een andere kapper krijgt ze een toastje met zalm aangeboden. Mmm wat een luxe zo vroeg op de dag. Ze had nog niet gegeten en het toastje smaakte naar meer. Ze laat zich door de kapper naar een stoel begeleiden en gaat zitten. Hij maakt haar haar los en kijkt haar in de spiegel aan. Proost op een nieuw kapsel, ze heft haar glas op en drinkt de rest op. De kapper van de toastjes komt nog eens langs en vult haar glas en legt nog een toastje voor haar neer. De vrouw naast haar knikt en zegt, ik neem het er maar van als het toch op deze vriendelijke manier wordt gepresenteerd. Ze vraagt Suzanne wat ze met haar kapsel wil gaan doen. Suzanne zegt dat ze daar absoluut nog niet over heeft nagedacht. Ze heeft al jaren hetzelfde en meestal draagt ze haar haren in een staartje. De kapper geeft haar een modellenboek en opent het boek op een pagina met boblijnen. Hij zegt tegen Suzanne dat het haar kaaklijn en ogen veel beter uit zal laten komen. We zullen de pony dan een beetje schuin af laten lopen.
Suzanne schrikt een beetje, want dat betekent dat er zeker vijftien tot twintig centimeter af moet. Ze zegt tegen de kapper, doe maar. Nadat het haar gewassen is en ze weer voor de spiegel zit heeft ze haar derde drankje. Ze ziet in de spiegel hoe de kapper knipt en snijdt. Terwijl hij de föhn pakt, zegt Ron dat ze er nu al geweldig uitziet. Na een uurtje stapt ze de kapperszaak uit en voelt zich, tja wat zal ze zeggen, een stuk lichter. Haha zowel in als op haar hoofd.
Thuisgekomen gaat ze eerst even een tukje doen, de alcohol is misschien toch iets te veel geweest. Om half zes schrikt ze wakker en denkt wat doet Henk nu al thuis?
Henk roept haar naam en ze loopt naar beneden. Hij wil haar een kus geven, maar deinst terug. Je stinkt naar alcohol, waar ben je geweest? Ze wil zeggen dat ze naar de kapper geweest is, maar dat zou hij eigenlijk toch moeten zien.
Henk zegt dat ie vandaag zin heeft in frietjes en vraagt aan haar wat de kinderen willen eten van de Snackbar. Ze blijft vertwijfeld staan, de kinderen hebben vandaag filmmiddag en worden over 10 minuten thuisgebracht. Ze geeft hem de bestelling op en gaat de tafeldekken. Henk stapt in zijn auto en denkt na over Suzanne.
Ze is aan het veranderen, maar niet helemaal naar zijn smaak.
De kinderen komen thuis en Joep roept naar haar dat ze de knapste moeder op de hele wereld is.
Julia op haar beurt zegt dat ze ook haar haren af wil knippen, want dan doet het geen pijn meer als ze haar haren moet borstelen.
Nadat er gegeten is, blijft Henk zich verschuilen achter zijn krant. Hij weet er geen raadt mee. Het nieuwe kapsel staat Suzanne geweldig, maar wat volgt er straks?

In de anderhalve week die volgt is Suzanne druk met de kinderverjaardagen.
Ze krijgen in totaal 10 kinderen op visite die bezig gehouden moeten worden. De hamsters  moeten nog opgehaald worden. En dan zou ze ook nog naar de open dag gaan.

Ze gaat naar de open dag met het openbaar vervoer. Op de school aangekomen, loopt ze naar binnen en wordt ontvangen door studenten die folders uitdelen. Ze vraagt waar het lokaal van het meubelstofferen is. De student verwijst haar naar de tweede verdieping. Onderweg ziet ze allemaal lokalen waar men aan het werk is, of er staan werkstukken die de studenten gemaakt hebben. Van houten boten tot prachtige houten kasten. Zelfs een houten badkuip. Ze is al behoorlijk onder de indruk als ze bij het meubelstoffeerlokaal aankomt. Daar ziet ze de mooiste stoelen staan. Ze loopt er heen en vraagt aan een jonge vrouw of zij informatie heeft over de opleidingen. Ze heeft een aangenaam gesprek met de lerares over meubelstofferen, de opleidingen en de stageperiodes. Ze loopt langs een aantal stoelen en de lerares legt uit dat er een moderne en klassieke meubelstoffering is.
De lerares laat haar ook de gereedschappen en machines zien.
Ze krijgt informatie over de duur van de opleiding en de kosten ervan.
Na afloop heeft ze een heleboel indrukken opgedaan en fantaseert ze hoe het zal zijn als zij op deze school haar opleiding zou gaan volgen.

Bij thuiskomst is Henk al thuis en het is pas vier uur. Er moet iets aan de hand zijn, want hij is nooit zo vroeg. Ze komt binnen en laat zich in de oude fauteuil vallen.
Ze kijkt Henk aan en vraagt of er iets is. Hij wil geen antwoord geven. Om iets te doen te hebben gaat ze koffiezetten. Ze gaat weer zitten en verteld dat ze naar de open dag van de opleiding meubelstofferen is geweest. Dat ze verstelt stond van de mooie werkstukken die ze daar gezien heeft. Bovendien verteld ze dat ze een fijn gesprek heeft gehad met een van de leraren. De opleiding zou ze part-time kunnen volgen en daarbij zou ze ook stageperiodes kunnen lopen. Na de opleiding kan ze dan aan de slag als meubelstoffeerster. Ze zegt tegen Henk dat ze eindelijk een beroep heeft gevonden wat haar helemaal aanspreekt. En een eerste stageplaats heeft ze al via meneer Bruintjes. Henk antwoord dat het wel lijkt of haar plannen al vast staan. Ze fronst haar wenkbrauwen en vraagt nogmaals of er iets is.
Henk zegt, dat ze maar beter werk kan gaan zoeken in plaats van een opleiding, want over vier weken heeft hij geen baan meer.
Ja maar, antwoord ze, als ik ga werken dan is dat als meubelstoffeerster en niet anders.

 

Wil je een opleiding tot meubelstoffeerder volgen? Kijk dan eens op opleiding meubelstoffeerder of ga naar een open dag en neem een kijkje in de school. Open dagen