Stof en Steen

De voorbereidingen voor het feest zijn in volle gang. Eigenlijk zou ze ook wat exotische hapjes willen maken. Ze gaat het internet op en zoekt naar feestelijke borrelhapjes met een buitenlands tintje. Suzanne heeft al allerlei hapjes gemaakt van groenten uit de moestuin. Ze heeft speciaal voor Henk kleine gehaktballetjes gemaakt en deze versierd met een vlaggetje. Verschillende soorten stukjes kaas staan in al in de koelkast samen met de rosé en witte wijn. Morgen is het zover, dan ziet ze haar broer ook weer. Na de dood van Oma Betsie hebben ze elkaar alleen via internet op de hoogte gehouden. Floris is geweldig trots op haar, hij heeft gevraagd of ze zijn favoriete stoel opnieuw wil bekleden. Ze heeft tegen hem gezegd dat dat nu nog een stap te ver is, maar wellicht in een later stadium wel.

Suzanne is zenuwachtig, ze heeft een nieuwe jurk gekocht met een klein decolleté. Henk vindt het maar niks, of dat allemaal wel nodig is. Hij heeft zijn grijze pak aangetrokken met een wit overhemd. Ze heeft voor hem een nieuwe stropdas gekocht. Eentje met rode strepen erop, wel wat gewaagd voor Henk, maar hij heeft hem wel omgedaan. De mensen komen nu binnendruppelen. De kinderen zijn dolblij en iedere keer als de bel gaat springen ze op wie er als eerste bij de deur is.
Suzanne heeft de tafel mooi gedekt met een tafelloper in dezelfde kleuren als de stoelen. Ze heeft ze allemaal op tijd af gekregen en staan prachtig.
Een aantal gasten staan de stoelen te bewonderen en geven Suzanne complimentjes over haar stoffeerwerk. Dan gaat de bel en even later komt meneer Bruintjes binnen. Hij heeft zijn best gedaan om er netjes uit te zien en geeft Suzanne een bos bloemen. Hij bromt erbij dat ze van zijn dochter komen, dan kijkt hij naar de stoelen en zegt waar iedereen bij staat; die ene daar en wijst naar de andere kant van de tafel, daar zit de vleug verkeerd. Suzanne kan wel door de grond zakken, ze zegt tegen meneer Bruintjes dat als hij zijn sigaar wil roken hij naar buiten moet.
Meneer Bruintjes grinnikt en loopt naar buiten, hij mag haar wel, ze heeft meer pit dan ze zelf weet.
Later op de avond als iedereen een glaasje op heeft, loopt meneer Bruintjes naar Suzanne en vraagt of ze even tijd voor hem heeft. Met zijn flesje bier in zijn hand en zijn sigaar tussen zijn lippen vraagt hij of ze zin heeft om stage te komen lopen bij hem in de stoffeerderij. Dat is mijn kadootje voor jou zegt hij. En het is graag of helemaal niet. Ze kijkt hem aan en zegt; graag meneer Bruintjes. Even later is hij vertrokken en staat ze met haar glas rosé in haar handen te dagdromen over een andere toekomst.